reeënopvang westerwolde

De reeën in de opvang proberen wij zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving te verzorgen.

 

 

ANBI

De Reeënopvang Westerwolde is een ANBI stichting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historie

De stichting is ontstaan uit een initiatief van Marion van der Zalm. In 1996 is zij begonnen met de opvang van één in het verkeer gewonde ree. In die tijd had Marion een radioprogramma op Radio Westerwolde, dat veel aspecten van het dierenleven behandelde. In één van de uitzendingen kwamen medewerkers van de dierenambulance vertellen over hun werkzaamheden. Na afloop van de uitzending werd er nog even nagepraat en Marion vertelde onder andere dat ze enige tijd geleden een ree had opgevangen. De medewerkers van de dierenambulance hebben dit goed onthouden en na verloop van tijd werden alle reeën, die hulp nodig hadden, bij Marion afgeleverd. Ook de meldkamer van de politie had inmiddels doorgekregen dat er een opvangmogelijkheid in Sellingen was, en ook van die kant werden er meerdere dieren afgeleverd.

In de loop der jaren zijn er zo’n 250 reeën opgevangen, waarvan een flink aantal weer met succes in de natuur is teruggezet.

Daar het een geheel particulier initiatief was, betekende dit dat alle kosten door Marion van der Zalm werden gedragen. Aangezien dit toch een financiële belasting was voor haar en haar gezin, is door een aantal mensen besloten om voor dit doel een stichting in het leven te roepen.

Derhalve is begin 2009 de Stichting Reeënopvang Westerwolde opgericht. Dankzij subsidies van de provincies Groningen en Drenthe heeft de stichting financiële armslag.

In juli 2009 kreeg de stichting te maken met een ernstige tegenslag.

Marion van der Zalm Marion van der Zalm

Marion van der Zalm overleed op 44-jarige leeftijd aan een acute hartstilstand. Met het overlijden van Marion verloor de stichting niet alleen één van haar oprichters maar tevens een zeer bekwame en betrokken medewerkster, die zich altijd voor 100% voor het welzijn van de dieren inzette. Haar aanwezigheid wordt nog dagelijks gemist.

De opvang van de toen aanwezige reekalveren werd gedaan door het bestuur met behulp van vrijwilligers. Het overlijden van Marion had echter ook tot gevolg dat niet langer van de locatie aan de Zuidesweg gebruik kon worden gemaakt. De stichting moest dus op zoek naar een andere locatie voor de opvang van reeën vanaf 2010. Dit is gelukt en begin 2010 is de nieuwbouw van een opvangcentrum gerealiseerd aan de Kanaalweg te Sellingen.